Wekelijks de beste aanbevelingen voor een gezonder leven?
Ja die wil ik.

Page content

De echte oplossing bij een (B12) opnameprobleem (deel 2)

article content

De echte oplossing bij een (B12) opnameprobleem (deel 2)

Vervolg op dit artikel over B12

In het vorige artikel beschreef ik diverse oorzaken van een B12 tekort. Op één van die oorzaken, het opnameprobleem, wil iets dieper ingaan. En ik leg je uit wat je moet doen als je de symptomen van een B12 herkent. 

Oorzaken van een B12 tekort

Er zijn verschillende redenen waarom je een B12 (of ander nutriënten) tekort kunt hebben. Zoals je in het vorige artikel kon lezen is het eten van B12 rijke voeding niet de oplossing. In mijn vorige artikel schreef ik hoe het komt dat B12 in onze tijd een probleem is.

Er is een kleine groep mensen die de B12 niet kunnen opnemen vanwege een aangeboren afwijking waardoor de Intrinsic Factor (het transportbootje) niet werkt. Deze mensen zijn aangewezen op B12 injecties. Daarnaast zijn er een aantal erfelijke aandoeningen waardoor B12 niet goed wordt opgenomen. In beide gevallen gaat het om een kleine minderheid van de bevolking.

B12 niet goed opnemen?

Ik wil graag dat je beseft dat de grootste probleemgroep bestaat uit mensen die zelf iets kunnen doen aan hun eigen opnameprobleem. Als jij maagklachten, darmklachten, coeliakie, de ziekte van crohn en andere maag-darm gerelateerde gezondheidsproblemen hebt, dan is dat ook de eerste plek waar je de oplossing moet zoeken. Een opnameprobleem is met deze klachten goed te verklaren, want als je darmen niet goed werken, dan verstoort dit de opname van B12 (en andere vitaminen en mineralen).

Dus, als jij kampt met gezondheidsproblemen en je hebt maag en darmklachten, dan is het tijd dat je goed naar je levensstijl kijkt. Een voedingspatroon met dierlijke, bewerkte en gefrituurde producten zijn slecht voor je vertering en je darmwerking. Je mist essentiële vezels en bacteriën die je goede darmflora voeden. Waarom een gezond lijf begint in de darmen schreven we in dit blog.

Opname en lifestyle

Een gezondheidsklacht is een signaal van je lichaam over wat er met jou aan de hand is. De uitdaging is dat je gaat inzien dat een B12 injectie niet de echte oplossing is als er bij jou problemen zijn met je vertering. Op korte termijn kan het helpen en is het ook zinvol, maar op de lange termijn is een verandering van levensstijl noodzakelijk als je wilt dat je lichaam weer in balans komt. Het detoxen van je maag- en darmstelsel en het aanpassen van je voeding zijn de eerste stap om je darmfunctie te herstellen. 

Ik ben blij met alle aandacht voor B12, maar het is een gemiste kans als je niet naar je voeding en lifestyle kijkt. Besef ook dat als je B12 niet goed opneemt (ook al suppleer je)  dat je waarschijnlijk ook andere vitaminen en mineralen niet goed opneemt. Als je de klachten bij de bron aanpakt: je voedingspatroon op orde brengt en je lichaam de tijd geeft om te detoxen en te genezen, dan zul je al grote veranderingen gaan zien in je gezondheid.

Een onbewerkt plantaardig voedingspatroon is het beste voor je darmen en je gezondheid en is de beste manier om je gezondheid van binnenuit te ondersteunen. Als je wilt weten hoe je dat moet doen en je bent ook klaar en bereid om een verandering in je leven te verwelkomen, dan helpen we je graag op weg met onze voedingscursus of een persoonlijk voedingsprogramma en begeleiding op maat. Neem hiervoor even persoonlijk contact met ons op.

Daarnaast is het goed om te kijken welke thema’s er op emotioneel vlak voor je spelen, maar ook stress, want ook dit heeft grote invloed op het werken van je lichaam.

Bloedonderzoek nodig?

Houdt er rekening mee dat een B12 tekort niet altijd duidelijk uit een bloedonderzoek komt. Daarnaast zijn de aanbevolen waarden in Nederland vrij laag en hebben sommige mensen al last van fikse klachten als ze hier nog boven zitten. Je klachten zijn de belangrijkste leidraad als je gaat onderzoeken of je een b12-tekort hebt.

Het is verstandig om op basis van je klachten een bloedonderzoek aan te vragen bij je huisarts. Mocht je bij de huisarts je B12 willen laten prikken, ga dan voor de actieve B12 voor het beste resultaat. Dit is een andere test dan de gewone serum b12 test. Als je de actieve B12 laat testen dan meet je de actieve vorm van B12 (omgezet door je lever) die waarschijnlijk ook echt je cellen bereikt.

Het kan dus zijn dat je gewone B12 meting goed is maar dat de actieve B12 meting laag is, wat betekent dat de B12 niet omgezet wordt door je lever!

Daarnaast is een gewoon bloedonderzoek een momentopname. Dus heb je de ochtend van je onderzoek een B12 tablet genomen, dan zie je dit terug in je bloeduitslag, hetzelfde geldt als je enige tijd geen B12 hebt genomen.

De actieve B12 meting geeft je hierin dus een duidelijker beeld. Ook kan er verder getest worden op je homocysteïnegehalte en MMA (Methylmalonzuur).

Wanneer B12 suppleren?

Als je je herkent in de klachten die uit het eerste artikel. dan raad ik je aan om eerst de route via de bloedwaardemeting via een huisarts of gespecialiseerd lab te nemen en niet direct beginnen met supplementen. De reden hiervoor is dat supplementen de uitslag kunnen beïnvloeden. Bij een ernstig tekort heb je een traject met injecties nodig (zoals de vrouw waarover ik in de intro schreef).

Heb je geen klachten en eet je geen of nauwelijks dierlijke producten, dan is het verstandig om B12 te suppleren. Er zijn verschillende soorten B12 op de markt. Cyanocobalamine is de synthetische vorm van B12 en moet door je lichaam omgezet worden naar de actieve vormen van B12: methylcobalamine en adenosylcobalamine. Deze B12 werkt alleen als je lever goed functioneert zodat de omzetting goed plaatsvindt. Aangezien de lever met onze Westerse levensstijl vaak flink onder druk staat raden we een actief B12 supplement aan met methylcobalamine-en adenosylcobalamine. Dan weet je zeker dat het goed binnen komt.

Als je er zelf niet uit komt

Loop je vast met je gezondheid en weet je even niet waar je moet beginnen? Neem dan gerust even contact contact met me op. Door je door te verwijzen naar een plek waar je goede bloedtesten kunt laten doen of door een persoonlijk consultatie. Je krijgt dan meer duidelijkheid over jouw specifieke situatie. Je krijgt dan een heel duidelijk en persoonlijk stappenplan mee.

Comment Section

0 reacties op “De echte oplossing bij een (B12) opnameprobleem (deel 2)

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.